Monday, April 7, 2008

Este Islamul compatibil cu democratia si drepturile omului ?

Translation of : Is Islam compatible with democracy ?
http://www.secularislam.org/humanrights/compatible.htm (LINK NOT FUNCTIONING anymore !)

“Sistemul democratic predominant in lume nu este un sistem convenabil pentru poporul nostru…Sistemul alegerilor libere nu este convenabil pentru tara noastra” Regele Fahd al Arabiei Saudite

Cel putin regele Fahd are decenta sa admita incompatibilitatea Islamului cu democratia. Intre timp, apologetii vest-islamici si islamicii modernisti continua sa caute principii democratice in Islam si istoria sa.

[A] Drepturile Omului si Islamul

Haideti sa vedem Declaratia Universala a Drepturilor Omului din 1948 si sa o comparam cu legea si doctrina islamica.

Articolul 1 “Toti oamenii se nasc liberi si egali in demnitate si drepturi. Sunt inzestrati cu ratiune si constiinta si ar trebui sa interelationeze in spiritul fratiei”

Articolul 2 “Fiecare dintre noi beneficieaza de toate drepturile si libertatile stabilite in aceasta Declaratie fara distinctii de orice fel cum ar fi rasa, culoarea, sex, limba, religie, opinie politica sau de alt fel, nationalitate sau origine sociala, proprietate, nastere sau alt statut.”

Articolul 3 “Fiecare om are dreptul la viata, libertate si siguranta personala.”

Articolul 4 “Nimeni nu va fi supus sclaviei sau robiei; sclavia si comertul cu sclavi va fi interzisa in oricare dintre formele sale.”


Comentarii: (1) Femeile sunt inferioare in legea islamica; marturiile lor intr-un tribunal valoreaza jumatate din marturia unui barbat; deplasarea lor este strict interzisa si nu se pot casatori cu un non-musulman.
(2) Non-musulmanii ce locuiesc intr-o tara musulmana au statut inferior in legea islamica si nu pot depune marturie impotriva unui musulman. In Arabia Saudita, conform unei traditii a lui Mohammed care a zis: “ Doua religii nu pot exista intr-o tara araba.”, non-musulmanilor le este interzis sa-si practice religia lor, sa construiasca biserici, sa posede biblii, etc.
(3) Necredinciosii, ateii ( sigur, cea mai neglijata minoritate din istorie) in tarile araba nu au “dreptul la viata”. Trebuie ucisi. Avocatii musulmani in general, impart pacatele in pacate capitale si pacate mai mici. Dintre cele 17 pacate capitale, necredinta este cea mai mare, mai atroce decat crima, furtul, adulterul, etc..

(4) Sclavia este recunoscuta in Coran. Musulmanilor li se permite sa convietuiasca cu oricare dintre sclavele lui (sura iv.3); le se permite sa aiba orice femeie casatorita daca aceasta este sclava (Sura IV.28); pozitia neajutorata a sclavului in fata stapanului ilustreaza pozitia neajutorata a falsilor zei ai Arabiei in prezentarea Creatorului lor. (Sura XVI.77)

(5) “Nimeni nu va fi supus torturilor, tratamentelor sau pedepselor crude, inumane sau degradante.”

Comentarii: (1) Asa cum Schacht a aratat, in Sharia (Coran) notiuni ca buna credinta, dreptate, justete, adevar s.a.m.d joaca doar un rol secundar. Ideea de vina criminala lipseste.

(2) Razbunarea pentru o crima este oficial sanctionata, dar exista si posibilitatea unei recompense in bani .
(3) Procedura legala, in Islam, nu poate fi numita impartiala sau dreapta, caci in materie de martori au loc tot felul de nedreptati. Un non-musulman nu poate depune marturie impotriva unui musulman. De exemplu, un musulman poate talhari casa unui non-musulman si poate scapa nepedepsit daca nu exsista alti martori la fapta sa decat non-musulmanul respectiv. Marturia unei femei musulmane este admisa doar in cazuri rare si atunci valoreaza doar jumatate din marturia unui barbat.

Articolul 16 trateaza drepturile casnice ale barbatului si ale femeii.

Comentarii: (1) Femeile musulmane nu au drepturi egale cu barbatii: nu isi pot alege singure viitorul sot, iar drepturile de divort nu sunt egale.

Articolul 18 “ Oricine are dreptul la libera gandire, constiinta si religie: acest drept include libertatea de a-si schimba religia sau credinta si libertatea, atat de la unul singur sau in comunitate cu altii, atat in public sau privat sa-si manifeste religia sau credinta in invatare, practica, cult si respect.”

Comentarii: (1) Este destul de clar ca in Islam, nimeni nu are dreptul la schimbarea religiei daca s-a nascut intr-o familie de musulmani. Folosind reciproca, musulmanii sunt bucurosi sa accepte convertirea la religia lor, dar un musulman nu se poate converti la alta religie, asta reprezentand o apostazie pedepsita cu moartea. Marele commentator Baydawi (c.1291) vedea astfel situatia:
“Oricine renunta la credinta sa, in mod public sau in secret, ia-l si omoara-l oriunde l-ai gasi, ca pe orice alt necredincios. Nu accepta nici o mijlocire in aceasta privinta.”
(2) Statisticile despre convertire de la Islam la Crestinism sunt greu de stabilit din motive lesne de inteles. Exista totusi un mit cum ca musulmanii ar fi imposibil de convertit. Din contra, noi avem destule dovezi cu privire la mii de musulmani care au abandonat Islamul pentru Christos inca din Evul Mediu pana in zilele noastre; cele mai interesante cazuri fiind cele ale printilor marocano si tunisieni din sec. 17, al calugarului Constantin Africanul. Contele Rudt Collenberg a gasit dovezi la Casa dei Catecumeni din Roma, despre 1087 de convertiri intre 1614 si 1798. Conform afirmatiilor lui A.T Willis si ale altora, intre 2 si 3 milioane de musulmani s-au convertit la crestinism dupa masacrele comuniste din Indonezia in 1965. Doar in Franta, in anii 90, erau cate 200-300 de convertiri la Crestinism de la Islam anual. Ann Mayer: “in Egipt, convertirile au avut loc suficient de des cat sa supere clerici musulmani si sa-i mobilizeze pe cei conservatori sa dea o lege prin care apostazia sa fie pedepsita cu moartea.”

(3) Cei care se convertesc la Crestinism si aleg sa ramana intr-o tara musulmana fac asta asumandu-si un mare risc. Celui convertit i se neaga majoritatea drepturilor, actele de identitate ii sunt refuzate, avand deci dificultati la iesirea din tara; casatoria ii este declarata nula, copiii ii sunt luati pentru a fi crescuti de musulmani si este deposedat de dreptul la mostenire. Adesea, familiile isi rezolva singure problema si il ucid pe cel convertit, scapand bineinteles nepedepsite. [Gaudel]

Articolul 19 “Oricine are dreptul la libera exprimare a opiniei; acest drept include libertatea la opinie fara a fi influentat si cautarea, primirea si imprastierea informatiilor si ideilor prin intermediul media si indiferent de frontiere.”

Comentarii: (1) Dreptul mentionat mai sus a fost deseori violat in Iran, Pakistan si Arabia Saudita. In toate cele trei tari, drepturile minoritatilor Bahai, Ahmadi si Shia au fost negate de multe ori. Aceste trei tari isi justifica actiunile facand referire la Sharia. Crestinii din aceste tari sunt deseori arestati in baza acuzatiilor de blasfemie si le sunt incalcate drepturile.
Asa descrie Amnesty Intl sitatia din Arabia Saudita: “Sute de crestini, intre care femei si copii, au fost arestati in ultimii trei ani, fara a fi acuzati sau judecati, doar pentru exprimarea pacifica a credintei lor religioase.”

-------------------------
Incomodul adevar despre Islam: De ce este islamul incompatibil cu drepturile Omului si Democratia

Exemple din ce invata Coranul insusi
De: Anonim

Democratia moderna pastreaza cu sfintenie unele valori cheie. Printre ele: respingerea violentei, drepturi egale pentru femei si minoritati; dreptul la libera exprimare; si tolerarea reciproca a celor care gandesc diferit. Islamul este intrinsec incompatibil cu fiecare din aceste lucruri. Nu este adevarat ca Jihadistii si teroristii actioneaza in baza unor greseli de interpretare ale Islamului. Mai degraba, ce fac ei este compatibil cu ceea ce insusi Coranul spune.

Occidentalii sunt in pericol de a fi pacaliti de o imagine idealizata a Islamului ce are ca tinta audienta occidentala. Are ca tinta convingerea liberalilor occidentali cum ca Islamul este pacifist, tolerant si incluziv. Acest mesaj este in totala contradictie cu dovezile, din Coran si din istoria islamica, despre ceea ce se intampla o data ce Islamul castiga controlul guvernelor. Fara exceptie, duce la PERSECUTIE. In occident suntem pregatiti sa negam acest adevar deaorece sistemul ne invata ca a sugera ca Islamul este altceva decat tolerant si inclusiv este o forma de prejudecata si fobie. In Europa de Vest are loc o politica de calmare a Islamului. Este o debatere inabusitoare . Se naste din teama, teama unui conflict intre comunitatile islamiste si non-islamiste. Dar, intr-un astfel de proces am inceput sa traim intr-o stare de negare a adevarului despre ceea ce invata Coranul si despre obiectivele Islamului. Ceea ce Coranul promoveaza este o forma de totalitarism: al persecutiei non-musulmanilor in lumea islamica si a eliminarii drepturilor femeii. Cei care privesc Islamul ca un del de simbol la moda al revoltei ar trebui sa priveasca atent in ceea ce se baga. Promovarea separarii de catre Coran este evident rasista. Iar in ceea ce priveste femeile, cartea este plina de versete ce le descriu ca cetateni de categorie inferioara, cu deficiente in intelegere si nedemne de incredere: in esenta, un punct de vedere misogin al unei societati militare conduse de barbati.

Coranul se interpreteaza ca ceea ce este: manifestul unui razboinic medieval ce intentioneaza sa-si creeze un imperiu. Este un text al sec. VII incompatibil cu valorile moderne ale liberei exprimari, egalitati si inclusivitati.

Mitul ca Islamul este o religie pacifista
Bombardari sinucigase comise de musulmani in care mor barbati nevinovati, femei si copii sunt o realitate frecventa in zilele noastre. De cate ori au loc, scuzele se invart in jurul aceleiasi fraze: “ cei ce au comis faptele nu erau musulmani adevarati. Acesta nu este Islamul. Este o pervertire a Islamului.”
Acesta este mesajul creat pentru audienta occidentala . Nu reflecta cea ce Coranul si Hadith spun de fapt. In Coran sunt 149 de versete “sabie” care indeamna la violenta . De exemplu:

Sura 9, versetul 73: “O, Profetule, lupta impotriva necredinciosilor si a ipocritilor si fii aspru cu ei. Salasul lor va fi Iadul.”
Sura 9/5: “Si cand lunile sfinte se vor fi terminat, omoara idolatrii oriunde i-ai gasi, ia-i prizonieri, asedieaza-i, si asteapta-i.” (De mentionat ca acestea sunt ordine clare la actiuni ofensive, nu defensive cum sustin musulmanii.)
Sura 47/4: “Si, cand ii intalnesti pe necredinciosi, strange-i de gat pana incep sa sangereze.”
Sura 9/123: “O, tu care crezi, lupta impotriva necredinciosilor din jurul tau, si arata-le cat de aspru poti fii.”
Sura 2/177: “O, credinciosilor, razbunare pentru asasini este porunca voastra: un barbat (liber) pentru un barbat (liber), un sclav pentru un sclav si o femeie pentru o femeie.” (Acest verset de asemenea trece cu vederea sclavia.)

Nu are sens sa acuzam toate acestea sustinand ca aveau drept scop sa fie relevante pentru sec VII si nu pentru sec XXI. Daca asa ar sta lucrurile, atunci musulmanii din zilele noastre ar putea alege din Coran doar ceea cear considera ei ca este aplicabil lor. Dar sa fi selectiv cu asemenea lucruri nu este permis: musulmanii sunt obligati sa accepte tot Coranul, deoarece, conform spuselor lui Mohammed acestea reprezinta cuvintele lui Dumnezeu Insusi. Deci, teroristii musulmani fac exact ceea ce ii incurajeaza Coranul sa faca. De aceea, teroristii isi pot justifica actiunile in termeni islamici. De exemplu, Cartea organizatiei Hamas se justifica in termeni coranici. Articolul 8 al Cartei spune despre islam: “Jihadul este calea lui si moartea in numele lui Allah, acesta este cel mai inalt dintre obiectivele sale.” Autoritatea pentru ceea ce fac teroristii vine din insasi religia islamica.

Nu este nici o indoiala: Mohammed a fost un razboinic violent si nu este de mirare ca indeamna la violenta pentru atingerea scopurilor sale.

Mohammed a fost un razboinic al sec. VII. Intreaga lui viata a fost dominata de violenta. Ultimii 10 ani din viata lui i-a petrecut in campanii militare. In Hadith (relatarea cuvintelor si faptelor lui Mohammed) se sustine ca a fost implicat in cel putin 29 de batalii. Un incident mentionat in Hadith spune Mohammed a taiat gatul a 800 de barbati intr-un singur act de razbunare. El a expulzat evreii din Medina si a intreprins un act de curatare etnic a acelui oras. Asta este genocid.
Pentru a distrage atentia de la aceste indemnuri explicite la violenta, musulmanii mentioneaza versetele pasnice din Coran. Dar acele versete antedateaza perioadei 624-627. Inainte, Mohammed incercase sa-i converteasca pe evrei si crestini la Islam si in mod intentionat le-a trimis mesaje impaciuitoare. Dupa ce a dat gres in aceasta strategie, mesajele au devenit violente. De mentionat ca si musulmanii insasi cred ca ultimele versete sunt mai importante decat primele, deoarece profetia lui Mohammed se considera a fi mai autoritara in ultimii sai ani de viata.

Integrarea. Coranul contine ordine specifice pentru musulmani de a nu se integra cu ceilalti.
Acestia sunt considerati impuri/necurati. De exemplu:
Sura 3/27: “Nu lasati credinciosii sa se imprieteneasca cu necredinciosii.”
Sclavia este acceptata in Islam si a fost incurajata de Mohammed, care la randul sau a avut si el sclavi.
Sura 2/220: “O copila sclava credincioasa este in mod cert mai buna decat o femeie necredincioasa.”
Hadith-ul contine scene in care Mohammed viola sotiile liderilor cuceriti in aceeasi zi in care sotii lor fusesera ucisi de armata acestuia (Safiyah binti Husay si Juwariya binti Mustaliq)

Nu exista libertatea de a se schimba religia

O data un musulman,nimeni nu are dreptul sa renunte la Islam.Pedeapsa pentru renuntarea la aceasta religie este moartea.De exemplu , Sura 4/89:”Atunci cand isi vor intoarce fata (de la Allah),captureaza-i si ucide-i oriunde s-ar afla”.

Conform Hadith-ului , un barbat renegat trebuie sa se intoarca la Islam in 3 zile,altfel familia sa il reneaga,sotia trebuie sa divorteze de el,proprietatea ii este confiscata si ii sunt luati copiii.O femeie renegata nu se poate recasatori,si daca refuza sa se intoarca la Islam poate fi batuta..De exemplu , Sahih Bukhari 4/260 : “Abbas informeaza ca mesagerul lui Allah a spus ca oricine isi schimba religia trebuie ucis”

Violarea copiilor

Aisha, sotia lui Mohammed, avea 9 ani cand s-a consumat casatoria lor. Aceasta este violarea unui copil. (El avea 53 de ani.)
Musulmanii iau apararea acestui gest, invocand ca era un lucru normal pentru societeatea sec. VII. Si altii au facut la fel. Dar aceia nu sustineau ca sunt profetii lui Dumnezeu asa cum facea Mohammed. In mod cert, un profet al lui Dumnezeu ar trebui sa arate ce este adevarat bine pentru poporul sau raportandu-se la toate perioadele, nu doar sa se comporte in conformitate cu traditia locala brutala?

Democratia este in mod intrinsec incompatibila cu Islamul

Tolerarea nu este un concept islamic deoarece inseamna acceptarea persoanelor non-islamice ca egali.
Nu a fost niciodata democratie in statele islamice. Nu este o simpla intamplare,pentru ca democratia este un sistem in care votul unei persoane este egal cu votul alteia chiar daca aceasta nu este musulmana. Aceasta este incompatibila cu Coranul,conform careia musulmanii sunt in mod intrisec superiori celorlalti. Autoritatea in Islam o au clericii ce au putere asupra persoanelor laice. In Islam nu exista diferenta intre biserica si stat,deci acolo unde este un guvern islamic acel guvern are drepturi absolute si datoria de a interveni in fiecare dintre aspectele vietii personale: casatorie,mostenire,lege si pedeapsa,chiar si tinuta.
Din acest motiv,in zonele musulmane unde se introduce democratia la insistentele occidentale,sigur va rezulta o alegere prin metode democratice a unei forte nedemocratice.

Tolerarea

Parerea unei femei este pastrata cu evlavie in Islam. Nu exista egalitate pentru femei in Islam.
La mostenire,o femeie are dreptul la jumatate din ceea ce primeste un barbat dun familie. O mama primeste mai putin chiar decat fiul ei.
Sura 4/11: “ Allah iti impune,cu respect fata de copii tai,ca barbatul va mosteni echivalentul a ceea ce mostenesc doua femei.”
Daca nu se converteste la islam,o femei e nu se poate casatori cu un musulman.
Sura 2/220: “ Nu te casatori cu o femeie necredincioasa pana nu va avea credinta. O copila sclava credincioasa este in mod cert mai buna decat o femeie necredincioasa.”

De asemenea, Coranul stabileste in kod clar ca marturia unei femei este mai putin credibila decat cea a unui barbat si insulta in mod repetat inteligenta femeilor.
Sura 2/287: “…Si cheama la marturie doua martore pentru un barbat: daca nu doi barbati,atunci un barbat si doua femei ca martore cu care sa fii de acord,caci daca una uita,sa-I aminteasca cealalta."
In legea islamica,un barbat poate divorta daca ii spune sotiei “divortez de tine” de trei ori. In 2004, tribunalul Shariah din Malaezia a permis chiar si divortul prin sms.
De mentionat ca niciuna din aceste legi nu poate fi schimbata pentru ca se presupun a fi cuvintele lui Dumnezeu.

Violul


Pentru a dovedi ca a fost violata, o femeie trebuie sa aduca patru martori barbati. Este clar ca acest lucru este imposibil. Dar, daca nu ii aduce si pierde procesul risca sa fie ea insasi acuzata de adulter, deoarece a recunoscut ca a facut sex cu alt barbat.
Sura 24/13: “Dar,daca nu a adus niciun martor,ei sunt,in fata lui Allah adevaratii mincinosi. Pedeapsa Islamului pentru adulter sunt 100 de lovituri cu biciul sau lovituri cu pietre pana la moarte. Nu mai este nevoie sa spunem ca majoritatea femeilor suporta abuzul fara a mai reclama.

Lege si ordine: Pedepse medievale pastrate in lege

Coranul impune in mod expres amputarea pentru furt: Sura 5/38: “ in ceea ce-I priveste pe hoti, fie ei barbati sau femei,taie-le mainile ca pedeapsa pentru ce au facut.”
Adulterul trebuie pedepsit cu bataia: Sura 24/2: “Adulterii trebuie biciuiti fiecare cu 100 de lovituri de bici si sa nu ai mila fata de ei.” Amintim ca aceasta este vocea lui Dumnezeu si nu poate fi schimbata.

Acceptarea islamica a sclaviei

Sura 4/101: “ Necredincioasii sunt dusmanii tai evidenti.”
Sura 3/117: “ O,credinciosilor, nu va imprieteniti cu altii decat cu semenii vostri. Aceia nu vor economisi nici un effort pentru a va corupe si vor sa va vada suferind.” Acest verset le transmite de fapt musulmanilor sa fie suspiciosi cu toate celelalte grupari.
Chiar membrii propriei familii trebuie renegati daca nu sunt musulmani. Sura 9/23: “O, credinciosilor, nu va imprieteniti cu tatii sau fratii vostri daca ei prefera necredinta credintei.”

Coranul este discriminator si antisemit

Coranul incurajeaza musulmanii sa nu se integreze cu altii.
Sura 5/51: “ Nu va imprieteniti cu evreii sau crestinii.”
Sura 9/30: “Allah ii condamna caci sunt perversi.”
Ultimele cuvinte ale lui Mohammed ( conform Ibn Sa’d ) au fost: “ Blestemul lui Allah sa cada asupra evreilor si crestinilor.”

Ce spune Coranul despre femei

Femeile sunt descrise in Coran drept cetateni de categorie inferioara, mai imorale si mai putin inteligente decat barbatii.
Sura 2/227: “ barbatii sunt cu un nivel deasupra lor.”
Sura 4/34: “ barbatii au grija de femei.” . “Acele femei care crezi tu ca se pot razvarti,mustreaza-le si apoi abandoneaza-le in patul lor si bate-le.”
De mentionat ca versetul spune : “crezi tu ca se pot razvarti”: decu nici macar nu este o pedeapsa pentru razvartire,dar este permisa pentru simplul fapt ca un barbat “crede” ca o femeie s-ar putea razvarti. Asta ii da dreptul sa actioneze dupa propriile lui capricii pana la pedeapsa cu bataia.

Sura 2/223: justifica violul: “ Femeile tale sunt pamantul tau. Deci, foloseste-l de cate ori vrei.”
In legea islamica femeile nu pot fi lideri. Hadith-ul spune: “ Niciodata nu va exista o natiune care sa aiba conducator o femeie.”
Conform Hadith-ului, cand lui Mohammed i s-a aratat o viziune a Iadului, el ar fi vazut ca acesta este populat in majoritatea sa de femei.
Conform Hadith-ului, Mohammed avea un harem de femei evreice prizoniere de razboi, printre care si Safiah ( care a fost obligata sa se casatoreasca cu Mohammed dupa ce acesta i-a ucis sotul si i-a distrus orasul).
Democratie inseamna sa tolerezi comportamentul altora chiar daca nu ti-ar placea sa traiesti ca ei. Totusi, noua non-musulmanilor ni-se spune sin ce in ce mai des ca trebuie sa schimbam anumite lucruri care i-ar putea ofensa pe musulmani: interzicerea crescatoriilor de pori pentru ca sunt imaginea porcului; interzicerea prezentei femeilor in incaperile de rugaciune multi-religioase daca sunt prezenti barbati musulmani. Asta este intoleranta. Dar nu exista tolerante in lumea islamica deoarece Coranul arata foarte clar ca non-musulmanii sunt inferiori musulmanilor.

Obiectii la cele de mai sus
Exista multi musulmani buni

Bineinteles ca exista. Sunt oameni buni pentru ca au permis umanitatii din ei sa vorbeasca mai tare ca islamul. Nu musulmanii sunt problema, Islamul este problema, oamenii au fost otraviti de idei.
Dar toate astea sunt islamofobii

O obiectie comuna unei culturi care a luat nastere din cultul victimizarii. Cele de mai sus nu sunt islamo fobii pentru ca descriu ceea ce Coranul si Hadith-ul spun. Aceasta obiectie este mentionata in general pentru a inabusi dezbaterile, ca si cum orice dovada ca Islamul nu este compatibil cu statul modern ar fi o forma de fobie.

- Trebuie sa vorbesti araba fluent ca sa intelegi Islamul,deci obiectiile sunt invalide Doar 17% din musulmanii din toata lumea vorbesc araba fluent. Daca aceasta afirmatie ar fi adevarata atunci celor 83% din musulmani le este negat adevarul Islamului, pentru ca ei pot citi Coranul in original: musulmanii nu acepta validitatea niciunei traduceri din originalul in araba.
Si oare ar creea Dumnezeu o Carte Sfanta care sa fie inteleasa doar de o mica parte din popoarele Pamantului? Asta sugereaza ca El este doar Dumnezeul vorbitorilor de araba. Nu un dumnezeu pentru toti. Daca ar fi vrut ca mesajul sau sa ajunga la toti oamenii, atunci acesta ar fi putut fi tradus devenind astfel accesibil tuturor.
Doar o minoritate de radicali cred toate astea

Musulamnii moderati nu au putere asupra radicalilor. Asta pentru ca nu pot. Ei au o autoritate biblica mica pentru parerile lor. Islamistii detin toate cartile. Luptand pentru moderatie, moderatii ajung sa lupte impotriva Coranului si asta este imposibil de sustinut.

Concluzii

Adevarata provocare aici este sa acceptam ca violenta si intoleranta pe care le vedem zilnic la TV comise in numele Islamului, sunt exact asta. Nu sunt o interpretare gresita a Islamului ci o interpretare sustinuta de Coranul insusi. Este important sa-i inoculam pe oameni impotriva unei ideologii ce este incompatibila cu libertatile moderne.
Sursa: Coranul, o versiune moderna in limba engleza, tradusa de Majid Fakhiri, Editura Garnet Ltd, 1997.

http://warningtoromania.blogspot.com/

No comments: